Polazna | Info | Moravski dvoli's

Moravski dvoli's

Moravski dvoli's

“Moravski sliv čini srpski dijalekatski mozaik u malom jer Morava sa svojim pritokama nosi vodu svih naših dijalekata, dakle i onoga koji je zalegao u osnovicu Vukovog tipa književnog jezika. Eventualno menjanje te osnovice značilo bi nove krupne revolucionarne skokove i lomove, kidanje sa tradicijom stvaranom više od jednog i po veka: na ovom tipu književnog jezika imamo zamašnu pisanu baštinu, a i većina narodnih umotvorina velike vrednosti zapisana je i objavljena tim jezikom. Pošto nema znaka jednakosti između narodnog i književnog jezika, opet bismo imali dorade, rekonstrukcije, stvaranje novog, u osnovi veštačkog i na neki način tuđeg jezika, koji bi svi morali učiti, taman kao i ovaj sadašnji. Pošto je književni jezik stvar konvencije, rezultat dogovora, odnosno odluke državnih organa, sve je moguće, sve se može, pa i naša nakana realizovati. Ali, nećemo valjda sve ispočetka! Zar nam nije dosta revolucija?...” Dr Slobodan Remetić, lingvista

Ali nama “MORAVCIMA” nije dosta revolucija, jer jedino ''revoluciom'' možemo da utičemo na sadašnjost i budućnost. Naziv ''MORAVSKI DVOLIS’ '' je proisteko iz težnje da pokažemo da narodni govor moravskog kraja nije zaboravljen, koliko god on i nebio formalan i knjiški. 

“DVOLIS’ “ je reč koju će razumeti ljudi formalnog visokog obrazovanja tako i svi naši dragi Moravci, i još jednom se ponavljam.

Ne zaboravimo korene, buđenje tradicionalizma i običaja, ne uzimajmo i ne prisvajajmo ono što nam ne pripada, već iskoristimo ono što imamo.

 

Moravski dvolis'

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

  • Podebljano
  • Zakošeno
  • Podvučeno
  • Navodim

Unesite kod sa slike:

Captcha